Deň uhľohydrátov - recepty
V tento deň na obed jete to, čo si navaríte podľa týchto receptov. Večera je iná. Na večeru už máte jesť niečo sladké /buď kúsok torty alebo zákusok, 3 kopčeky zmrzliny, tabličku čokolády na varenie/.
Fliačky s bylinkami
120 g cestovín, 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate, 1 ČL pažítky, 1 ČL žeruchy, 1 ČL olivového oleja, soľ
Cestovinu uvarte v slanej vode s olejom. Potom scedené posypte bylinkami a polejte olivovým olejom.
Pizza s paradajkami a cibuľou Cesto na pizzu, 1 ČL olivového oleja, 2 čerstvé paradajky, paradajková omáčka, korenie na pizzu, oregano, cibuľa Pizzu si pripravte z kúpeného cesta. Potrite ho olivovým olejom a paradajkovou omáčkou, do ktorej ste primiešali oregano a korenie na pizzu. Pizzu obložíte nakrájanou cibuľou a paradajkami. Pečiete pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Pikantný posúch s bylinkami
400 g celozrnnej múky, 1 prášok do pečiva, 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL rozmarínu, 1 ČL bazalky, 1 PL nasekanej pažítky, 1 PL petržlenovej vňate, soľ, 1 PL olivového oleja, 4 dl minerálnej vody s CO2
Do múky dáte všetky koreniny, cesnak, soľ a prášok do pečiva. Premiešajte a prilejte minerálnu vodu. Cesto zamieste. Hotové cesto rozložte na vymastený pekáč, potrite olejom. Posúch dajte do rúry a pečte asi pol hodiny do zlatista pri 200 stupňoch. Upečený pokropte vodou a prikryte utierkou, aby zmäkol. Jedzte iba polovicu a zvyšok si dajte do mrazničky na deň uhľohydrátov.
Široké rezance s opraženou strúhankou
120 g rezancov, 2 PL strúhanky, 1 PL masla, trochu kapary, soľ
Cestoviny uvarte v slanej vode. Opražte na masle strúhanku. Uvarené cestoviny pridajte do opraženej strúhanky a premiešajte. Podľa chuti pridajte nasekané kapary.
Plnené papriky s ovsenými vločkami
2 stredne veľké papriky, 1 paradajka, 1 šálka ovsených vločiek, soľ, korenie1 ČL petržlenovej vňate, 1 PL bazalky, 1 PL paradajkového pretlaku, šťava z ½ citróna, 0,5 l vody, zeleninový bujón, 2 bobkové listy, umelé sladidlo,
Ovsené vločky zalejte horúcou vodou a nechajte stáť 15 minút. Nakrájajte paradajku, zmiešajte s vyžmýkanými vločkami, pridajte koreniny, bylinky, pokvapkajte citrónom, dochuťte. Papriku naplňte. Urobte paradajkovú omáčku zo zeleninovej kocky, vody a paradajkového pretlaku. Oslaďte, pridajte bobkový list a trochu soli. Papriky vložte do omáčky a varte asi pol hodiny.