Škrobový deň - recepty

Jedlá ochucujte s množstvom byliniek. Bylinky pomáhajú pri spaľovaní tukov a pri látkovej premene. Porcie pripravené podľa týchto receptov rozdelíte na tri časti. Dve časti z jedla zjete na obed a jednu časť na večeru. K obedu si dajte kúsok chleba a zeleninový šalát. Na večeru zjedzte iba porciu jedla so šalátom bez chleba.

Segedínska polievka

400 g kyslej kapusty /sladkej kapusty+ ocot/, 3 zemiaky, 1 ČL oleja, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 PL sladkej papriky, 1 PL paradajkového pretlaku, rasca, bobkový list, soľ, korenie, zeleninový vývar

Keď máte škrobový deň, majte po ruke zeleninový bujón.

Na olej dáte cibuľu, cesnak, paradajkový pretlak, mletú papriku, rascu, bobkový list a čierne korenie. Zalejte zeleninovým vývarom. Keď začne vývar vrieť, pridáte nakrájané zemiaky a kyslú kapustu. Varíte do mäkka. Podľa potreby osoľte a dochuťte.

Dusená ryža so zeleninou

120g ryže, 6 dl zeleninového vývaru, 1 cibuľa, 2 zúbky cesnaku, 1 mrkva, 1 paprika,  1ČL oleja, hrášok, šampiňóny                                                                                                                                    Na oleji osmažte cibuľu, mrkvu, papriku, cesnak, ryžu a zalejte vývarom. Keď začne vrieť, pridajte hrášok, šampiňóny a duste asi 15 minút. Vypnite a nechajte dôjsť asi 10 minút.

Zemiaková musaka so šošovicou

6 zemiakov, 3 paradajky, 100 g šošovica, 1 mrkva, 1 dl zeleninového vývaru, soľ, korenie, 1 PL petržlenová vňať, 1 ČL olivového oleja

Zemiaky uvarte v šupke. Ošúpte a narežte na kolieska. Medzitým uvarte s bobkovým listom šošovicu takmer do mäkka. Do pekáča striedavo ukladajte zemiaky, šošovicu, nastrúhanú mrkvu a paradajky. Zalejte vývarom a pečte v rúre asi pol hodiny pri teplote 180 stupňov.

Fazuľové struky so zemiakmi

300 g fazuľových strukov, 2 zemiaky, 1 cibuľa, 1 ČL oleja,  2 strúčiky cesnaku, 1 ČL sladkej papriky, kôpor, soľ, korenie, petržlenová vňať, 4 dl vody

Na olej dáte cibuľu, mletú papriku, zalejte vodou. Keď zovrie pridajte struky a varte do mäkka. Nakoniec pridáte prelisovaný cesnak a čerstvý alebo mrazený kôpor. Zemiaky očisťte a uvarte. Servírujte k fazuľovým strukom.

Ďalšie jedlá, ktoré si môžete pripraviť na 1 lyžičke oleja: pórové rizoto, zemiakové pyré s mrkvou a šalátom, polievka s jačmennými krúpami, pražené zemiaky s cibuľou, zemiakovú polievku.


Slovenský vyhľadávač BEST.SK Surf.sk Smog.sk Pozri.sk - katalóg, vyhľadávač TOPlist